INFO OM KORONAVIRUS  

oppdatert 21.10.20
Hva gjør du hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset?

Hvis du er syk, hold deg hjemme

Ta kontakt med lege på telefon/helserespons/eKonsultasjon om du har behov for rådgivning, vurdering og eventuelt avtale om undersøkelse.

Har du behov for akutt helsehjelp, og ikke kommer igjennom på telefon, ring legevakttelefon 116117

Det er kun ved livstruende sykdom eller skade at man skal benytte 113-nummeret.

Symptomer og inkubasjonstid
Coronavirus.jpg

Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber (temperatur over 38°C), sår hals, brystsmerter og pustevansker.

WHO angir at inkubasjonstiden antas å være ca 5-6 døgn, men den antas å kunne variere mellom 0-14 dager. 

 
Karantene og isolasjon
For nærkontakter og personer i innreisekarantene gjelder:
 • Du skal være i karantene i 10 døgn etter siste eksponering eller etter ankomst til Norge. Les mer om egnet sted for karantene nedenfor.

 • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.

 • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.

 • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands.

 • Du skal ikke ta offentlig transport.

 • Du skal unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.

 • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.

 • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.

 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg og la deg teste så snart som mulig.

 • Ved positiv test skal du over i "hjemmeisolering".

Under karantenen må du oppholde deg på et egnet sted:
 • Det vanligste er å gjennomføre karantene i eget hjem. For at et annet oppholdssted skal egne seg, må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor sammen med.

 • Dette betyr at overnattingssteder der du må omgås andre gjester, ikke er egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis du må dele fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser hvor du må dele rom/fasiliteter med andre enn de du vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.

 • Karantene i andres hjem er ok dersom du og din husstand er eneste gjester.

Hva gjør jeg nå?
 • Råd til personer som er i hjemmekarantene, les mer her (fhi.no)

Share the amazing things customers are saying about your business. Double click, or click Edit Text to make it yours.

NB! Det er viktig at du ringer legen før du oppsøker hjelp!
Silver%20Smartphone_edited.png
Legevakttelefon
116 117
Mer informasjon

Det nye koronaviruset har forårsaket et pågående utbrudd av luftveisinfeksjon. Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019. Etter hvert er også andre områder blitt affisert, og det er påvist sporadiske tilfeller i utlandet. Antall tilfeller og geografisk spredning endre seg daglig. Oppdatert informasjon om dette finnes på WHOs nettsider. 

Det antas at smittemåten er dråpesmitte, og viruset kan smitte mellom mennesker. Feber har vært rapportert som det vanligste symptomet, og sår hals er rapportert hos personer med mild sykdom. En del av de smittede har fått lungebetennelse. Siste oppdatering rapporterer om at tiden fra smitte til sykdom er fra 2-12 dager. Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot viruset. 

Folkehelseinstituttets infoside om koronavirus finner du her...

Hvordan forebygge smitte?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person.

For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i albuekroken.

 

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.